
Lapin ritari
Lapin ritarin haarniska
Tämä haarniska on luotu taideprojektina historian elävöittämistä varten. Se on luotu kuvitteelliselle hahmolle lapista saksaan saapuneelle ritarille. Haarniska on rakennettu ja koristeltu tämän kuvitteellisen henkilön tarinan ja käyttötarkoituksen mukaan. Haarniska on jalkataisteluun tarkoitettu turnajaishaarniska. Se on näyttävä ja vaurautta ja voimaa symboloiva.
Tässä haarniskassa jalkasuojaus on jätetty pois liikkuvuuden parantamiseksi. Olkapanssarit ovat eripariset niin, että vasen olka on paremmassa suojassa. Vastustajan oletetaan olevan oikeakätinen ja iskut tulevat vasemmalta puolelta. Oikean käden levyt on valmistettu ohuemmasta materiaalista. Näin käsi liikkuu kevyemmin. Olkapanssarin muoto mahdollistaa oikealle kädelle suuremman liikeradan.
Haarniskan rintalevyssä on koristeellinen saksankielinen kultaus sanoilla "Gott Mitt Uns", joka tarkoittaa "Jumala meidän kansamme". Kalligrafian on suunnitellut Tapio Piuva. Teksti jatkaa pitkää ritarien perinnettä kirkollisten symbolien käytöstä koristeina. Kieleksi on valittu saksa koska saksan uskonnollisen reformin aikana hahmo halusi erottautua latinaa käyttävistä katollisista ritareita. Karhut edustavat suomalaisuutta. Haarniskan värit tulevat hahmon vaakunasta.
Haarniskan tyyli perustuu englantilaisen kuningas Henrik kahdeksannen ja hänen tyttärensä Kuningatar Elisabetin ensimmäisen ylläpitämän pajan tuotoksiin. Paja sijaitsi Greenwichissä Lontoossa. Kuningatar Elisabet ei naisena itse saanut pitää haarniskaa mutta hän jakeli haarniskan tilauslupia rakastajilleen ja muille aatelisille. Kuningattaren pajalta sai puvun vain hallitsijan erityisluvalla. Projektin luoneen takia haarniskan ei ole tarkoitus olla täysi kopio olemassa olevasta museokappaleesta, mutta se on täysin mahdollinen tavoitellulle aikakaudelle.
Haarniska on käsitelty mustaksi ja kullattu lehtikullalla. Perinteinen kultausmenetelmä elohopealla on vaarallinen eikä sitä sovi enää käyttää. Kultauksen alla on etsaukset. Ne on tehty keskiaikaisella menetelmällä kuparisulfaatti- etikkatahnalla.
Perinteiset sepät eivät tehneet koko haarniskaa yksin. Työvaiheet oli jaettu eri seppien ja oppipoikien kesken. Nykyajan warusseppänä olen valmistanut haarniskan kokonaan itse. Valmistin itse myös asetakin.
Haarniskan valmistus kesti päivätyön ohella noin 2 vuotta ja työtunteja kertyi 2000.
- Teemu